Forlag

Jannie Solaas har lavet en oversigt over forlag, som er rigtig god. Derfor har vi ikke lavet en oversigt. I kan finde hendes lige her.

Hvad skal du gøre inden du sender det afsted?
Vi vil anbefale dig at finde betalæsere til din bog. Det kan være nogle litteraturglade venner, du stoler på. Det kan være fremmede, der måske læser en del i samme genre eller fagpersoner. Bed dem om at komme med noget feedback. Hvad fungerer godt, hvad fungerer mindre godt. Er der noget, der ikke giver mening for dem? Det kan være grænseoverskridende og svært, men det er en rigtig god øvelse. De fleste forlag kommer også til at have redaktører, der har kommentarer og ændringer, og så kan det være nemmere, hvis man har prøvet det før.

Hvor færdig skal dit manus være?
Vi har endnu ikke hørt om nogle forlag, der foretrækker smagsprøver. Skriv din bog færdig. Læs den mange gange og tænk på om du synes den er færdig. Der er ingen forlag, der stjæler dine ideer, fordi de læser et færdigt manuskript og afviser det.
Sørg for at få læst noget korrektur, men lad være med at lade det være det styrende, da forlagene har korrekturlæsere, der nok skal sørge for, at det bliver gjort.
Det som kaldes kolofon, der er i starten af bogen, hvor der står info er ikke noget du skal have lavet. Det er forlaget.

Hvor lang skal din bog være?
Om din bog er en roman, en digtsamling eller noget tredje, er der ingen regler for hvor lang eller kort den må være. Når du kigger på bøger i reoler, på biblioteker osv har de mange forskellige størrelser. Det vigtigste er om den føles færdig for dig.

Hvem skal du sende dit manuskript til?
Står du med en færdig bog og skal til at finde ud af hvem du skal sende den til? Så er du kommet til den rette side. Det kan nemlig være rigtig svært at finde rundt i de mange danske forlag, der findes. Vi vil derfor opfordre dig til at bruge Jannie Solaas liste til at se hvilke forlag, der udgiver netop den type bog du har skrevet. Når du har gjort det, så kig gerne på deres hjemmeside. Se om deres udgivelser er nogle du kan identificere dig med.

Det er selvfølgelig altid muligt at bare sende til så mange som muligt. Og vi vil også klart anbefale at man sender til flere. Der er dog forlag, der ikke bryder sig om det, men vi vil mene, at det er din bog og dig der har magten.

De fleste forlag skriver på deres hjemmeside, hvordan de vil modtage bøger. De fleste vil have dem digitalt. Det er en god idé at sende den som PDF, da der så ikke vil ændres noget i formatet. Dette er især godt ved digte, som du jo har sat op på en måde, du mener giver mening. Nogle forlag vil gerne have det i papirform. Så må du få den printet et sted.

Vi gør opmærksom på, der også er forlag, der tager penge for at udgive. Det er en mulighed, men der er så mange forlag i Danmark, så hvorfor ikke prøve at finde ud af, hvem der ikke tager penge for det?

Selvudgivelse?
En anden mulighed er at selvudgive dit værk. Det er faktisk ikke særlig besværligt, men der er dog nogle ulemper:
– De fleste forlag har kontakt til boghandlere og DBC der sørger for at bøgerne kan købes andre steder end på forlagets hjemmeside.
– Du skal selv sørge for at sende to eksemplarer til Det Kongelige Bibliotek. Alle offentligt udgivne værker skal pligtafleveres i DK. Det kan du læse om her.
– Du skal selv sørge for at sætte bogen op og sende den til trykker. Det kan være lidt kompliceret, men det kan du betale nogle for at gøre. De fleste trykkerier har guides. Vi brugte f.eks. Toptryk til at få trykt Kodyle Tider, og de har mange gode guides og er rigtig søde.
– De fleste forlag er dygtige mennesker ansat til at få din bog ud til folk og lave god reklame for den, det skal du også selv sørge for.
– Og så skal du selvfølgelig selv betale.

Der er dog også fordele:
– Du bestemmer alt selv. Hvordan din bog skal se ud, hvor mange der skal trykkes osv.
– Al overskud går til dig. (Vær opmærksom på skat osv)

Har du spørgsmål skal du være velkommen til skrive til os.